Marike vertelt:

De kippen van de vrouw van Abdallah zijn op de grond gekomen van Dries, terwijl Dries net had geploegd en bonen had gezaaid. En die beesten die vreten die bonen uit de grond. Dries woedend. Dries is een ontzettend heethoofd. Een hele lieve man, super genereus, maar als hij boos wordt, wordt hij heel boos. Hij de vrouw uitschelden, dus Abdallah is boos op Dries, de vrouw van Abdallah bibbert van schuld, de zoon van Abdallah is boos op zijn oom, die niet zo hard moet schreeuwen en iedereen heeft er een mening over. Ik vroeg aan Dries: “Wat is er aan de hand?” Hij legt uit: “Die stomme kippen zitten hier mijn oogst te verkloten. Laten ze die beesten ergens binnen houden. Zij eten kip en eieren en ik zie daar nooit iets van. Maar ze eten wel mijn zaaigoed!”

 

Ik probeer te bedenken, wat kunnen we eraan doen? Een kippenhok? Nou zijn er drie vrouwen met kippen. Eén van de vrouwen, haar man heeft genoeg geld, dus die moet haar eigen problemen maar oplossen. Maar twee van die vrouwen hebben zelf geen geld en hun partners hebben weinig geld. Die kippen zitten ook op onze grond. Dus ik heb tegen alle drie vrouwen gezegd: “Mensen hebben last van de kippen. Said, de man van de vrouw die wel geld heeft zei meteen: “Kom nou, je hebt toch geen last van die kippen?!” Ik zei: “O nee? Nou van de kalkoenen dan, want die hebben onze olijven opgegeten!” Ik kan een andere houding aannemen, assertief zijn maar wel in gesprek blijven. Ik heb haar man verantwoordelijke gesteld en hem gevraagd om voor gaas te zorgen om de beesten op het erf te houden. Met die andere mannen ben ik niet gaan ruzie maken. Ik heb tegen die vrouwen gezegd: “Mogen jullie kippen in een kippenhok?” Dat vonden ze heerlijk, prima. Het nadeel van een kippenhok is dat ze dan gevoerd moeten worden.  Maar dat vonden ze geen probleem.

 

Dan terug naar die mannen, die last hebben van de kippen. Waar gaat het om? Hoe lang moeten de beesten achter gaas? Dat blijkt ongeveer een maand te zijn. Ik zoek dat ook uit bij de jongere generatie en dan blijkt de informatie te kloppen. Het gaat maar om ongeveer een maand. Dus een kippenhok is een oplossing. Ik check bij de vrouwen en bij de mannen of ze daarmee akkoord zijn. Dan vraag ik de jongens, de zoon van de één en de zoon van de ander: “kunnen jullie een kippenhok bouwen?” Ja, dat kunnen ze wel. “Hebben jullie ruzie met elkaar?” “Nee” “Dus jullie kunnen dat samendoen?” “Ja.” “Mooi.” “Dan ga ik kippengaas kopen en dan gaan jullie het kippenhok bouwen”. Zij willen wel gratis hun arbeid daarin steken. Het gaat om hun moeders, dat scheelt weer geschreeuw van Dries naar hun moeders. Dus het hele netwerk komt in beweging.

 

Maar dan moet ik ook nog bemiddelen bij waar dat kippenhok moet komen te staan? Het komt dan óf op gemeenschappelijke grond waar mensen niet willen dat daar een kippenhok van iemand komt te staan, óf het komt op de grond van de vaders. Dus ik nog even naar Hassan, een van de vaders toe. “Hassan, de kippen van de vrouwen eten de bonen van Dries”. “Ja, ja dat is vervelend. Ze lopen bij mij ook over het terrein. Maar ik jaag ze weg of ik laat een paar kinderen dat doen.” “Nou is het idee dat jouw zoon en zijn neef een kippenhok gaan bouwen. Is dat ok?” “Ja, dat is wel een goed idee.” “Zou jij dan een stukje grond willen aanwijzen.” Want hij praat niet met zijn zoon. Dus als hij morgenochtend wakker wordt en hij ziet dat zijn zoon een kippenhok staat te bouwen op zijn grond, dan wordt Hassan die ook om het minste of geringste in vuur en vlam staat, woedend op zijn zoon. Dan krijgt dus Mourad het met zijn vader aan de stok omdat hij zijn moeder probeert te helpen om geen ruzie met Dries te krijgen en Marike te helpen die altijd in alle ruzies probeert te bemiddelen.

Dus het was helemaal geregeld, het hele team stond klaar. Toen ben ik op vrijdag naar de wekelijkste markt gegaan om kippengaas te halen… en toen was het er niet. Grrrrr.